Tuzemský výrobce letadel Aero Vodochody v úterý na leteckém veletrhu ILA v Berlíně podepsal kontrakt na dodávku kokpitů pro vrtulník S-70i Black Hawk společnosti Sikorsky. Do roku 2017 jich firma dodá nejméně padesát. Společnost o tom informuje v tiskové zprávě.

Cenu kontraktu firmy nezveřejnily.

Aero bude pro polskou firmu PZL Mielec, dceřinou společnost americké firmy Sikorsky Aircraft Corporation, vyrábět konstrukci sestávající z nosu a čelního skla kabiny a plošiny pro dva piloty, a to včetně kabelových rozvodů a letových ovládacích prvků.

„Aero Vodochody je osvědčený výrobce, který firmě Sikorsky již mnoho let dodává vysoce kvalitní letecké konstrukce,“ vysvětlil Janusz Zakrecki, prezident společnosti PZL Mielec.

Aero od roku 2011 dodává kokpity na Black Hawk typu UH-60M, nejpoužívanější vrtulník americké armády. Vrtulník S-70i je proti tomu navržen speciálně pro mezinárodní vojenský trh. Aero se přitom na jeho výrobě částečně podílelo i dosud.

„V posledních dvou letech jsme s PZL Mielec spolupracovali na výrobě kabelových svazků pro S-70i. Již dvanáct let také dodáváme Sikorskému civilní vrtulníky S-76. Tento kontrakt je proto dalším pokračováním vynikajících vztahů s naším největším zákazníkem,“ dodal Ladislav Šimek, prezident AERO Vodochody.

Vrtulníky S-70i jsou navrženy s ohledem na velkou variabilitu a přizpůsobivost požadavkům konkrétních zákazníků. Začaly se vyrábět již v 70. letech, PZL Mielec je produkuje od roku 2009.

AERO Vodochody je největší český letecký výrobce s tradicí již od roku 1919. Od roku 2000 se orientuje zejména na mezinárodní kooperační programy, kromě Sikorsky Aircraft Corporation patří k jeho partnerům i Airbus, Boeing, Embraer a další přední letečtí výrobci. V současnosti má téměř 1500 zaměstnanců.

PZL Mielec (Polskie Zakłady Lotnicze) se staly součástí koncernu Sikorsky v roce 2007. Společnost, jejíž historie sahá až do meziválečného období, zaměstnává 2100 lidí. Sikorsky Aircraft Corporation je největším světovým producentem civilních a vojenských vrtulníků.